LOG IN

Vul hier uw login gegevens in:

Wachtwoord vergeten?Aanmelden gaat eenvoudig via onze lidmaatschap pagina die u kunt bereiken via de onderstaande knop. Daarop vind u meer informatie over de verschillende soorten lidmaatschappen die de VIZL aanbiedt, waaronder het gratis lidmaatschap voor studenten!DenimX en Stoombierbrouwerij

Datum evenement: 18-10-2018
Van Afval naar Lifestile producten
             DenimX
Discussie met Bierproeverij 
Stoombierbrouwerij "De Keyzer"

Donderdag 18 oktober van 13.30 tot 17.30 uur 

Van afval naar lifestyle producten.

 Marc Meijers 

Alleen al in Nederland wordt ieder jaar 90 miljoen kilo textiel ingezameld en verdwijnt maar liefst 150 miljoen kilo textiel in de afvalbak of het milieupark. En alle grote fashionbrands produceren meer kleding dan dat ze verkopen. Een groot deel van dit textiel wordt nu gestort of verbrand. Dat willen we graag anders zien.

Vandaar dat industrieel ontwerper Marc Meijers een spectaculaire methode heeft ontwikkeld om dit afgedankte en te veel geproduceerde textiel te verwerken tot hoog-waardige lifestyle producten. Na meer dan 5 jaar onderzoek is het hem gelukt een receptuur te ontwikkelen waarbij textielvezels worden vermengd met een bio-based kunststof. Deze kunststof is gemaakt uit suikerbieten, maïs of suikerriet. Het mengsel wordt geperst tot platen die vervolgens tot drie-dimensionale producten worden gevormd.

Zo is Meijers met zijn nieuwe onderneming DenimX in staat om onze oude jeans te vertalen naar hippe en coole koffers, afgedankte kogelwerende vesten van Dyneema naar strak gedesignde tafels en te veel geproduceerde sportkleding van Nike naar akoestische panelen die Nike weer kan toepassen in hun open workplaces.

In deze lezing zal Marc Meijers nog veel meer aansprekende voorbeelden laten zien, de luisteraars meenemen in de wereld van slim recyclen, ontwerpen en waardecreatie en hen een blik gunnen in de circulaire toekomst waarbij er geen ruimte meer is voor het produceren van afval.

 

Wij leven nu in een wegwerpmaatschappij maar er zijn nu al veel initiatieven om afgedankt materiaal een nieuwe toekomst te geven. Er is nog heel veel nodig om de hoeveelheid restafval te reduceren naar een gezond en aanvaardbaar niveau. Voor technici ligt hier een grote uitdaging. Na de lezing is er voldoende tijd ingeruimd om met Marc Meijers over deze mogelijkheden te discussiëren.

Wij hebben er voor gekozen om deze lezing te organiseren in Stoombierbrouwerij `De Keyzer`. Ook deze locatie heeft een succesvolle herbestemming gekregen. Om de discussie beter op gang te krijgen wordt u ook op een paar bijzondere biersoorten getrakteerd.

Wij hopen u op 18 oktober te mogen verwelkomen op deze bijzondere dag.

Rondleiding door Stoombierbrouwerij “De Keyzer”

Alles in deze brouwerij is authentiek. Zowel het mouthuis, het brouwhuis en de brouwerswoning zijn behouden gebleven. Ook de oorspronkelijke inrichting uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw bleef gespaard. U kunt hier zelf ervaren hoe er destijds in een brouwerij werd gewerkt en geleefd. De brouwerij is sinds 1996 als rijksmonument beschermd. Naast de gebouwen geldt dit ook voor alle installaties die met het brouwproces verband houden, waaronder de gietijzeren beslagkuip, de bierketel, de gistkuipen, de koelinstallaties, de bottelarij en de kuiperij. Tijdens een rondleiding vertelt een deskundige gids met passie hoe het brouwproces in zijn werk ging. Ook het prachtige woonhuis van de brouwersfamilie Bosch is te bezichtigen. Het monumentale trappenhuis, de directiekamer en de stijlvolle Luikse woonkamer laten u zien hoe de “Grand Chique de Maestricht” rond 1900 woonde.
 Directie kamer De Keyzer

Na de rondleiding krijgt u in de mogelijkheid om met Marc Meyers van gedachten te wisselen over onze afvalstromen en de kansen die er zijn om hier iets moois van te maken. Uiteraard gaan dit soort gesprekken beter met een paar goede glazen bier in de gelagkamer van deze brouwerij

Programma

13.30 uur ontvangst met koffie/thee en vlaai

14.00 uur tot 15.15 uur Lezing verzorgd door de heer Marc Meijers

15.15 uur tot 16.30 uur rondleiding door de voormalige Stoombierbrouwerij de Keyzer

16.30 uur tot 17.30 uur gezellig napraten onder het genot van enkele glaasjes bier

 

Kosten

Voor deelnemende leden zijn er geen kosten

Voor introducés dient bij aanmelding een bedrag van € 5, - op de rekening van onze       penningmeester te worden overgemaakt
Introductie: één introducé per VIZL-lid

Locatiegegevens:

Stoombierbrouwerij “De Keyzer”.

Wycker Grachtstraat 26, 6221 CX  MAASTRICHT

Breikbaarheid:

Gratis Parkeren in Wyck is lastig.

U kunt dichtbij parkeren in parkeergarages Q-Park plein 1992 en Q-Park De Colonel.

Vanaf het station is het maximaal 10 minuten lopen.

Verslag
Veslag van bezoek Stoombierbrouwerij

U kunt niet reageren op dit event.